Zoekmachines hebben twee belangrijke functies; het crawlen (vinden) & indexeren van content en het verstrekken van relevante gegevens aan de zoekende persoon.

Crawlen en indexeren

Het crawlen en indexeren van miljarden documenten, pagina's, bestanden, nieuws, video's en media op het internet. De zoekmachines hebben een manier nodig om te "crawlen". 1 van de best beschikbare manieren zijn linkstructuren tussen en binnen webpagina's.

Door middel van links, kunnen zoekmachines 'geautomatiseerde robots, genaamd "crawlers" of "spiders" de vele miljarden onderling verbonden documenten bereiken.

Na het ontcijferen van de code worden de pagina's opgeslagen om later te worden opgeroepen als dat nodig is voor een zoekopdracht.

Zoekresultaten presenteren

Wanneer iemand iets zoekt is het zaak dat de geleverde resultaten relevant en nuttig zijn. Zowel deze "relevantie" en "belangrijkheid" zijn belangrijke zaken die vandaag de dag het proces van SEO beïnvloeden.

Voor een zoekmachine betekent relevantie meer dan alleen het vinden van een pagina met de juiste woorden. In de vroege dagen van het internet, ging het de zoekmachine om niet veel meer dan deze simplistische stap. Het resultaat was dan ook niet altijd voortreffelijk. In de loop van de jaren zijn er daarom betere manieren bedacht om waardevolle resultaten te leveren. Vandaag de dag draait het om honderden factoren waarvan wij er hier een aatal zullen bespreken.

Het bepalen van relevantie

Een belangrijk aspect is "populariteit". Hoe populairder een site, pagina of document is des te waardevoller moet de informatie zijn. Deze aanname is redelijk succesvol.

Populariteit en relevantie worden echter niet handmatig bepaald. In plaats daarvan wordt er op basis van algoritmen een sortering gemaakt.